Mijn Bypoint

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Met deze tracker heeft je fiets valdetectie: automatisch SOS naar je contacten

Het Nederlandse Bypoint komt met een nieuw valdetectiesysteem voor op je fiets of e-bike. Met de tracker kun je in een noodsituatie snel hulp krijgen, doordat automatisch belangrijke contacten worden ingeseind.

Er zijn steeds meer gps-trackers waarmee je een fiets kunt volgen, wat bijvoorbeeld handig is als je e-bike gestolen is. Maar de Bypoint-tracker van Joris Koops uit Assen biedt niet alleen terugvinden bij diefstal, maar ook een automatische valdetectie. Koops ontwikkelde de Bypoint voor zijn fietsende oma. “Ik hoorde van het stijgende aantal eenzijdige ongevallen met fietsen en vroeg me af wat er zou gebeuren als zij zou vallen”, aldus Koops. Hij heeft daarom de tracker zo eenvoudig mogelijk ontworpen. Daardoor kunnen zelfs mensen zonder technische kennis het apparaatje gebruiken.

Drie contactpersonen

De Bypoint kun je bevestigen aan een bestaande fiets of e-bike door middel van een beugel en schroeven. Volgens Bypoint moet dit te doen zijn binnen vijf minuten. Bij een ongeluk stuurt de tracker na 1 minuut een noodsignaal naar de eerste ingestelde contactpersoon, waarbij de exacte locatie op basis van GPS-coördinaten wordt gedeeld. Het systeem geeft daarna met een audiobericht via de ingebouwde speaker aan de fietser door dat er hulp onderweg is.

Als het bericht na een minuut niet gelezen is, wordt een volgende sms gestuurd naar de tweede contactpersoon. In totaal zijn er drie contacten in te stellen. Als het een vals alarm is, kun je het signaal ook annuleren via een fysieke knop op het apparaat binnen 1 minuut.

Geen omkijken naar

Het pluspunt van de Bypoint is dat de tracker geen enkele koppeling nodig heeft met een app of een smartphone. Na aankoop van de tracker kun je eenmalig je drie contacten toevoegen en is de tracker klaar voor gebruik. Zo heb je er verder geen omkijken meer naar en werkt de Bypoint op de achtergrond. Dit is ook handig voor bijvoorbeeld een familielid die geen smartphone heeft, die niets zelf hoeft te doen in een app.

De Bypoint is door de connectiviteit ook gelijk een gps-tracker, hoewel het op de eerste plaats is bedoeld voor valdetectie. Maar als je fiets gestolen is, kun je hem terugvinden. Wel is het apparaat nogal prominent aanwezig op je fiets, terwijl sommige andere trackers goed zijn te verstoppen.

Alternatieven

Bypoint is niet de eerste met zo’n functie. De Apple Watch en iPhone hebben sinds kort deze functie ook ingebouwd in iOS en watchOS. Dit is vooral bedoeld voor vallen tijdens het lopen, maar sinds vorig jaar is hier ook ongelukdetectietoegevoegd op de iPhone 14. Dit is vooral bedoeld voor auto-ongelukken en fietsongelukken. Bij de e-bikes van Cowboy zit ook zo’n soortgelijke crashdetectie ingebouwd.

De Bypoint kost 119,90 euro, maar dan ben je er nog niet. Om van het product gebruik te kunnen maken heb je een jaarlijkse licentie nodig van 54,99 euro. Dit kun je ook aanschaffen voor vier jaar en dan betaal je slechts 35 euro per jaar. Dit abonnement zorgt ervoor dat de ingebouwde simkaart blijft werken. In de tracker zit een EU-simkaart, zodat je hem ook buiten Nederland kan gebruiken.