Mijn Bypoint

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Met een gerust hart op de fiets met revolutionair valdetectiesysteem

MOBILITY – Bypoint brengt deze maand een nieuw valdetectiesysteem op de markt, om ervoor te zorgen dat fietsers snel hulp krijgen wanneer zij ten val komen.

10 OKTOBER 2022

Joris Koops van Bypoint

Nederland is een fietsland, maar een fietstochtje is helaas niet zonder risico’s. In 2020 kwamen er meer dan 200 fietsers om het leven. Dat aantal is in 25 jaar niet zo hoog geweest. Joris Koops uit Assen wil er voor zorgen dat mensen, jong en oud, met een gerust hart op de fiets blijven stappen en richtte Bypoint op. Het bedrijf brengt deze maand een nieuw valdetectiesysteem op de markt voor aan de fiets. Dit schakelt automatisch hulp in wanneer dat nodig is. Koops vertelde aan Innovation Origins hoe dat precies werkt.

Waarom we over dit onderwerp schrijven:

Innovaties als valdetectiesystemen kunnen het verkeer een stuk veiliger maken. In een dichtbevolkt land als Nederland kunnen we die nieuwe technologische oplossingen goed gebruiken.

Hoe ben je op het idee gekomen om Bypoint te ontwikkelen?

“Ik hoorde een tijd geleden van mijn oma dat een kennis van haar ten val was gekomen met de fiets. Deze persoon heeft heel lang moeten wachten tot er hulp kwam, terwijl zij ernstige verwondingen had. Dat moet anders kunnen, bedacht ik me toen. 

Ik ben toen gestart met een onderzoek naar het aantal fietsongevallen en kwam erachter dat dat aantal in Nederland flink aan het stijgen is. Dat komt voornamelijk door de elektrificatie van de fiets. Mensen fietsen sneller en verder en komen eerder op een plek die zij niet goed kennen. Als je na een valpartij al in staat bent om nog zelfstandig contact op te nemen met een bekende of met de alarmcentrale, is het best lastig om precies aan te geven waar je ten val bent gekomen. Hierdoor is de kans groot dat er gezocht moet worden en er kostbare tijd verloren gaat. Dit terwijl tijd cruciaal is na een fietsongeval.”

Ik heb nu een systeem ontwikkeld, dat weet wanneer iemand gevallen is en vervolgens hulp inschakelt van een bekende. Dat doet het systeem zonder koppeling van een mobiele telefoon of app, door deze persoon automatisch telefonisch per sms te benaderen en de locatie door te sturen.”

Hoe werkt dat precies?

Het valdetectiesysteem van Bypoint

“Ons systeem kan door middel van sensortechniek en software zien wanneer iemand ten val komt. Mocht het zo ver komen, dan geeft een luidspreker aan: ‘Het lijkt erop dat u bent gevallen. Als u niet binnen een minuut in staat bent om de knop in te drukken dan wordt er automatisch hulp ingeschakeld.’ Een fietser heeft van tevoren 3 contactpersonen in het systeem ingevoerd. Een minuut nadat iemand ten val is gekomen, wordt er een sms verstuurd naar persoon één. Geeft deze persoon geen respons, dan wordt persoon twee ingeschakeld en daarna persoon drie. Wanneer er iemand reageert op de sms, krijgt deze persoon een kaartje te zien met gps-coördinaten zodat ze weten waar ze precies heen moeten gaan. Ons systeem geeft vervolgens door aan de gevallen persoon dat er hulp onderweg is.

Waar zijn jullie momenteel druk mee?

“We zitten momenteel in de laatste testfase. Vorige maand zijn wij actief gestart met het benaderen van resellers van het product aan bedrijven in de fietsbranche. Tientallen partijen geven aan geïnteresseerd te zijn. Daarnaast verkopen we ook direct aan consumenten via onze eigen website. 

Ook zijn we een samenwerking aangegaan met de Provincie Drenthe. We verzamelen ongevallendata. Zo kunnen we aangeven waar mensen vaak ten val komen. Op den duur zegt de hoeveelheid valpartijen iets over de veiligheid van een bepaald fietspad. Wanneer nodig kan de weginfrastructuur worden aangepast.”

Heb je er vertrouwen in dat je product gaat aanslaan op de markt?

“Sinds het aantal fietsongevallen is toegenomen, merk je dat er ook steeds meer aandacht voor is. Er worden bijvoorbeeld meer helmen en spiegels verkocht. Ook lees je er steeds vaker over in de krant en hoor je erover op televisie. De behoefte voor veiligheidsproducten zoals die van ons is groter dan ooit. Dus ik denk dat de verkoop van ons product zeker goed gaat lopen.” 

“Een paar weken geleden stonden we op de 50PlusBeurs in Utrecht. Ook daar hebben we veel positieve reacties mogen ontvangen. Dat is belangrijk voor ons, want ook al is onze doelgroep breed, vooral ook ouderen hebben baat bij het systeem.”

Zijn er bepaalde functies die je in de toekomst wil toevoegen aan je systeem?

“Ik zou het heel mooi vinden om uiteindelijk een samenwerking op te starten met de noodcentrale. Dat wij als vierde contactpersoon de noodcentrale toevoegen aan het systeem. We zien dat de noodcentrale steeds vaker werkt met dit soort smssystemen. Wij zouden bruikbare informatie kunnen leveren. Wel moeten we dan eerst aantonen dat we niet onnodig voor overbelasting zorgen. Maar uiteindelijk zie ik zo’n samenwerkingsverband zeker voor me.”