Mijn Bypoint

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Fietsdagen in 2023: op de Pedalen voor groot Plezier en Bewustzijn!

Fietsen is een fantastische manier om van de frisse lucht te genieten, actief te blijven en de wereld om ons heen te verkennen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er wereldwijd verschillende dagen en evenementen zijn gewijd aan het vieren en promoten van fietsen. Deze bekende fietsdagen spelen een belangrijke rol bij het vergroten van de bewustwording van fietsen als een duurzaam en gezond vervoersmiddel. In deze blog nemen we je mee op een reis door enkele van de meest prominente fietsdagen die jaarlijks worden gevierd.

fietsdagen

Wereld Fietsdagen – 3 juni

In 2018 heeft de Verenigde Naties 3 juni uitgeroepen tot Wereld Fietsdag om fietsen te promoten als een eenvoudige, betaalbare en milieuvriendelijke vorm van transport. Op deze dag worden wereldwijd evenementen georganiseerd om de voordelen van fietsen te benadrukken, zoals het verbeteren van de gezondheid, het verminderen van verkeersopstoppingen en het bevorderen van duurzaamheid. De Fietsersbond heeft tevens een interessant artikel over deze dag geschreven die hier te lezen is.

Fiets-naar-je-Werkdag – 28 juni

Bike to Work Day (Fiets-naar-je-Werkdag) is een jaarlijks evenement dat in veel landen wordt gevierd. Op deze dag worden werknemers aangemoedigd om de auto te laten staan en met de fiets naar het werk te gaan. Het doel is om gezondheid, milieu en verkeerscongestie onder de aandacht te brengen. Het wordt vaak georganiseerd in combinatie met fietsparades, pitstops en andere activiteiten om fietsers te ondersteunen en te belonen.

Autovrije Dag – 22 september

Car-Free Day (Autovrije Dag) is een wereldwijd evenement waarbij mensen worden aangemoedigd om een dag lang geen gebruik te maken van hun auto. Dit initiatief stimuleert duurzame alternatieven, zoals fietsen, wandelen of het gebruik van het openbaar vervoer. Het benadrukt de voordelen van het verminderen van het autoverkeer, zoals schonere lucht, minder verkeersongevallen en gezondere stedelijke omgevingen.

fietsdagen

Critical Mass – meerdere dagen

Critical Mass is een wereldwijd fenomeen waarbij fietsers in grote groepen samenkomen om gezamenlijk door de stad te rijden. Deze grassroots-beweging, die op verschillende data en locaties plaatsvindt, heeft als doel om de aanwezigheid van fietsers in het verkeer te vergroten en aandacht te vragen voor fietsveiligheid en fietsinfrastructuur.

Nationale Fietsdagen per land

Veel landen hebben ook hun eigen Nationale Fietsdag, waarop de voordelen en het plezier van fietsen in de schijnwerpers worden gezet. Dit kan samenvallen met andere nationale feestdagen, zoals de Dag van de Arbeid, en omvat vaak fietsevenementen, races, parades en educatieve activiteiten om de fietscultuur te bevorderen.

Fietsdagen in relatie tot fietsveiligheid

Het thema fietsveiligheid is tegenwoordig onmisbaar en al helemaal wanneer de fietspaden steeds drukker worden. Een grote tip die we kunnen geven is dat je als fietser om fietsveiligheid moet denken. Draag bijvoorbeeld een helm, bevestig een spiegel, of schaf ons Bypoint valdetectiesysteem aan. Het systeem roept automatisch hulp in na een fietsongeval zonder dat je een telefoon of app hoeft te koppelen. Een ongeluk zit namelijk altijd in een klein hoekje. Denk er eens bij na hoe je hulp wil realiseren als je zelf niet meer ertoe in staat bent. Ons systeem is zowel in de webshop als bij onze resellers verkrijgbaar. Wil je weten welke reseller bij jou in de buurt zit? Raadpleeg onze dealerlocator!

Conclusie

Bekende fietsdagen spelen een belangrijke rol bij het vergroten van de bewustwording van fietsen als een duurzaam en gezond vervoersmiddel. Wereld Fietsdag, Bike to Work Day, Car-Free Day, Critical Mass en Nationale Fietsdag zijn slechts enkele voorbeelden van evenementen die wereldwijd plaatsvinden. Deze dagen bieden een geweldige gelegenheid om op de pedalen te stappen, samen te komen met medefietsers en te genieten van de voordelen van fietsen. Dus, zet je helm op, spring op je fiets en vier de kracht van de tweewieler op deze gedenkwaardige fietsdagen!

Benieuwd naar meer?

Wist je dat onze mediapagina vol met nieuwsartikelen en interessante blogs staat? Wekelijks publiceren we een blog met feitjes om je bijvoorbeeld voor te bereiden voor koude winterdagen, leuke fietsroutes in de zomer of de beste tips om je fiets goed te onderhouden. Daarnaast maken we altijd een link naar #fietsveiligheid, want dat is waar Bypoint voor staat. Zorg dat je de mediapagina in de gaten houdt en blijf op de hoogte!